Deze website maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
"Plannen, speerpunten en mooie woorden zijn er genoeg. Het gaat om concrete daden."

Jeugdopleiding heeft impuls nodig

In Nederland zingt al een tijdje de ambitie rond om grote evenementen te organiseren zoals de Europese en Olympische Spelen. NOC*NSF besluit echter deze week door tegenvallende inkomsten de kaderopleidingen met 1,8 miljoen euro te korten. Wie willen ze over een paar jaar op deze grote evenementen laten schitteren? Buitenlandse atleten? Het draait trouwens niet om geld alleen. Over de hele linie is het slecht gesteld met de Nederlandse jeugdopleidingen van zowel individuele als teamsporten. De top-tien ambitie van NOC*NSF loopt voor de toekomst serieus gevaar.

Het bekt allemaal best lekker met diverse certificeringssystemen en kwaliteit- en performance programma’s. Maar als je gewoon nuchter beschouwt wat er wordt gedaan aan talentherkenning, talentontwikkeling en mentale begeleiding, is het hoog tijd voor een grote schoonmaak binnen de BV Topsport Nederland.

Wij leiden eenheidsworsten op in plaats van specialisten. We rammen karakters eruit en creëren makke, volgzame lammetjes. Waar zijn de opvolgers van Marco van Basten en Patrick Kluivert in de spits bij Ajax? Waar is de opvolger van de huidige strafcornerspecialist Mink van der Weerden bij Oranje? Wordt voormalig tennisser Richard Krajicek ooit nog afgelost als winnaar van Wimbledon?

Voetbal heeft als een van de weinige sporten een financieel verdienmodel. Het kan als aanjager voor andere sporten dienen, maar geeft momenteel het slechte voorbeeld. Neem Ajax. De aankoop van AZ-speler Nemanja Gudelj valt nog te begrijpen, maar dat broertje Dragisa van NAC en vader Nebojsa als scout ook bij de deal betrokken worden, heeft weinig met visie te maken. Dat is puur opportunisme.

FC Utrecht toont dat op andere wijze, maar niet minder destructief. In het laatste competitieduel tegen Vitesse laat scheidend coach Rob Alflen drie spelers debuteren, waarvan twee B-junioren onder rugnummer 50 en 51. Dat heet scoren voor de beeldvorming. Met beleid en visie heeft het niets te maken.

Wij leiden eenheidsworsten op in plaats van specialisten – Jacques Brinkman
De pijnlijke uitschakeling in de poulefase van Oranje onder 17 tijdens het EK in Bulgarije deze maand onderstreept ook dat Nederland opleidingsland sportief de boot mist.

Opleiden begint bij clubs en verenigingen in het land. Sportbonden moeten de programma’s ondersteunen met een duidelijke missie en visie over de invulling van de opleiding.

De kwaliteit van de trainers moet omhoog. Technisch en tactisch zit het op zich best goed, maar didactisch is het onvoldoende. Opleidingen op maat moeten ontwikkeld worden. Net zoals elk talent een programma op maat moet krijgen in plaats van standaard trainingsprogramma’s.

Daar is dus wel geld voor nodig. Wat ik al zei, het is niet alles, maar geld weghalen bij de opleidingen is helemaal het verkeerde signaal.

Succesvol opleiden is een keuze. Plannen, speerpunten en mooie woorden zijn er genoeg. Het gaat om concrete daden. Verliezers zeggen namelijk wat ze gaan doen, maar winnaars doen wat ze zeggen.

JACQUES BRINKMAN WERKT O.A. VOOR: